Właściwości Instant Cream
Cechy dekoracji
Bakels Instant Cream:
- jest niezwykle łatwy w użyciu
- ma duży nawet 5 krotny przyrost objętości,
- zabezpiecza torty przed wciąganiem, wysychaniem i pękaniem,
- ma neutralną śnieżnobiałą barwę, gładką strukturę i miękką konsystencję,
- ma wyraźne krawędzie oddające kształt stosowanych końcówek,
- nie „piankuje”,
- jest odporny na mrożenie i rozmrażanie,
- zapewnia powtarzalną jakość wyrobów finalnych,
- jest wygodny w magazynowaniu
Łączenie
Doskonale łączy się:
- ze śmietanami – stabilizując je i utrwalając,
- z nadzieniami tłuszczowymi (czekolady, trufle, polewy),
- z nadzieniami owocowymi (żele, wsady),
- ze świeżymi owocami, także kwaśnymi,
- z budyniami i kremami,
- z aromatami, barwnikami i alkoholem
Można stosować pod:
- żele Diament i Pastryfill,
- masy owocowe i karmelowe,
- masy marcepanowe,
- masy cukrowe Pettinice
Przygotowanie masy Instant Cream
Naważanie
Przygotuj składniki:
- 300g Bakels Instant Cream
- 200g wody (temperatura 6°C)
- 200g mleka (temperatura 6°C)
Wstępnie zamieszaj
Dodaj wodę, mleko oraz Instant Cream i delikatnie połącz je w naczyniu.
Ubijanie masy
Ubijaj masę przez około 3 minuty na szybkich obrotach. 3 minuty w zupełności wystarczą, nie przedłużaj tego procesu.
Dekorowanie torta Instant Cream
Nakładanie
Nakładanie masy zacznij od góry, rozsmaruj i wyrównaj krem za pomocą długiej łopatki.
Wyrównywanie
Boki tortu najlepiej wygładzić łopatką lub szpatułką przy wykorzystaniu stołu obrotowego.
Dekorowanie
Dekoracje doskonale oddają kształt użytej tylki, świetnie łączą się ze sobą i nie spływają z boku torta.