Informacje ogólne
Uniwersalna baza do wyrobu pieczywa gatunkowego, zarówno żytniego, jak i mieszanego (żytnio –
pszennego lub pszenno – żytniego). Mieszankę można zastosować do kilku receptur na pieczywa gatunkowe.
Ciasto z niej wytworzone doskonale utrzymuje różnego rodzaju dodatki – ziarna, świeże lub suszone owoce i
warzywa. W zależności od zastosowanych dodatków można uzyskać różny efekt końcowy.
Skład mieszanki opiera się na suszonym zakwasie żytnim, który nadaje pieczywu bogaty smak,
intensywny aromat, chrupiącą skórkę oraz długą świeżość. Najbardziej charakterystycznym składnikiem
mieszanki jest łuskane proso, które jest cenione przez konsumentów. Ponadto jakość wypieków wzmacniają
stosowane w recepturach dodatki typu ziarna słonecznika, siemię lniane, ziarna dyni, żurawina, marchew,
pestki melona itp.
Mieszanka jest przeznaczona do wyrobu chleba metodą tradycyjną oraz w formach. Chleb oraz bułki
wykonane na bazie tej mieszanki, z pewnością zadowolą producentów, których oferta bazuje na produktach
o wysokiej jakości.
Jedną z propozycji zastosowania mieszanki Duński Mix jest CHLEB DRWALSKI