Informacje ogólne
Mieszanka piekarska, przeznaczona do wypieku pieczywa żytniego, razowego oraz mieszanego, na bazie zakwasu żytniego.
Zakwas ten zapewnia intensywny smak ciasta żytniego z mocnymi nutami owocowymi, słodowymi i orzechowymi.
ciemnym i suchym miejscu (<25 °C)
270 dni
proszek
odważyć składniki na ciasto,
miesienie (maszyna spiralna): 8 min na wolnych obrotach; 2 min na szybkich obrotach,
temperatura ciasta: 28-29 °C, leżakowanie w dzieży 20 min,
podzielić ciasto na kęsy
wstawić do garowni; temp. ok. 30°C, wilgotność 70%, czas ok 50 min,
wstawić do pieca i zaparować przez ok. 10 s,
temp. startowa pieca 240°C, hert
temp. wypieku 210°C,
piec przez 2 min, otworzyć zasuwę umożliwiającą ucieczkę pary i piec przez kolejne 48 min
mąka ŻYTNIA przesiewana, mąka ŻYTNIA, ziarno ŻYTA cięte, mąka PSZENNA, siemię lniane, zakwas piekarski ŻYTNI suszony, sól, mąka JĘCZMIENNA słodowana, GLUTEN PSZENNY, cukier, JĘCZMIEŃ słodowany, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy E300
odważyć składniki na ciasto,
miesienie (maszyna spiralna): 8 min na wolnych obrotach; 2 min na szybkich obrotach,
temperatura ciasta: 28-29 °C, leżakowanie w dzieży 20 min,
podzielić ciasto na kęsy
wstawić do garowni; temp. ok. 30°C, wilgotność 70%, czas ok 50 min,
wstawić do pieca i zaparować przez ok. 10 s,
temp. startowa pieca 240°C, hert
temp. wypieku 210°C,
piec przez 2 min, otworzyć zasuwę umożliwiającą ucieczkę pary i piec przez kolejne 48 min
mąka ŻYTNIA przesiewana, mąka ŻYTNIA, ziarno ŻYTA cięte, mąka PSZENNA, siemię lniane, zakwas piekarski ŻYTNI suszony, sól, mąka JĘCZMIENNA słodowana, GLUTEN PSZENNY, cukier, JĘCZMIEŃ słodowany, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy E300