Informacje ogólne
Skoncentrowana baza karmelowa wyprodukowana zgodnie z tradycyjną angielską recepturą z mleka skondensowanego, masła, glukozy i cukru. Surowiec ten jest wyjątkowo łatwy w użyciu, po wyciągnięciu z opakowania i lekkim podgrzaniu jest gotowy do nadziewania lub rozprowadzania. Po ostygnięciu wyrób można pokrywać czekoladą. Aby uzyskać większą wydajność, zalecane jest ubijanie z 1% dodatkiem emulgatora w formie pasty – Ovalett Special.
Baza doskonale łączy się z masłem/margaryną i syropem skrobiowym, przy równoczesnym zachowaniu walorów smakowych. Dzięki temu możemy uzyskać bardzo ekonomiczne i zarazem smaczne nadzienia. W połączeniu z pokruszonymi orzechami Krówka Śmieszka sprawdza się idealnie jako wypełnienie popularnych babeczek karmelowych. Ponadto tak przygotowaną masę można użyć jako polewę do ciast, serników i mazurków, jako samodzielną przekładkę do kostek i batonów lub jako wypełnienie pralin.
Bardzo ciekawy smak uzyskamy łącząc Krówkę Śmieszkę z gotowym Kaltkremem Kwartet. Wynikiem takiego połączenia jest termostabilna masa, którą bez obaw można zapiekać. Ponadto Krówkę Śmieszkę można zastosować jako surowiec do produkcji lodów w kuwetach, w których może pełnić funkcje skoncentrowanej pasty smakowej, pasty do marmurkowania lub toppingu.