Informacje ogólne
Seria nadzień żelowych to komponenty charakteryzujące się intensywnym, owocowym smakiem, wyrazistym aromatem oraz naturalnym kolorem. Starannie wyselekcjonowane owoce użyte do wyrobu tej linii produktów pozwoliły uzyskać nadzienia cukiernicze o 25% zawartości owoców i idealnie gładkiej strukturze, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów, również na maszynach typu Multi Drop.
Wysoka termostabilność powoduje, że surowce te doskonale nadają się do zapiekania np. na ciastkach kruchych lub w ciastkach francuskich. Nadany przed wypiekiem kształt nadzienia nie zmienia się – nie traci objętości, nie rozpływa się, nie przypala i nie zapada się.
Można również łączyć je z żelami na gorąco np. Szafirem – z takiej kompozycji otrzymamy w prosty sposób galaretkę do produkcji nadzienia do ciastek typu „delicja”. Ponadto z powodzeniem można je zastosować na zimno jako stabilizatory do śmietany. Dodatek 30-40% nadzienia żelowego związuje i utrwala konsystencję oraz jednocześnie nadaje kolor i smak. Otrzymane kremy charakteryzują się wyśmienitym smakiem i wysoką jakością przy umiarkowanej cenie.
W zastosowaniu na zimno nadzienia żelowe można również wykorzystać jako warstwę do przełożenia w tortach, ciastach deserowych czy bankietówkach lub jako dekorację deserów, lodów, naleśników, gofrów.