Płatki kukurydziane uprażyć w piecu na ciemno-złoty kolor i ostudzić. KARMEL „KRÓWKA ŚMIESZKA” podgrzać do temperatury około 35°C. Podgrzany Karmel i płatki wymieszać w kociołku mikserem za pomocą mieszadła płaskiego, na niskich obrotach unikając nadmiernego zgniatania płatków.
Spód blaszki o wymiarach 60 x 10 cm wyłożyć pergaminem. Przygotowaną masę wyłożyć do blaszki lekko ugniatając. Odstawić w chłodne miejsce do czasu utwardzenia się masy. Utwardzony baton wyjąć z blaszki, obrócić i zdjęć pergamin.
Roztopić polewę CHOKEX NON-TEMP DARK, oblać nią baton, po zastygnięciu – ponownie obrócić.
Do dekoracji użyć lekko podgrzanej masy KARMEL „KRÓWKA ŚMIESZKA” tworząc fantazyjny wzór lub poprzeczne paski na powierzchni.
Baton można kroić w dowolne pasy/kostki, ponadto samą masę można formować także w innych formach (np. do muffinów, w kształtkach lub foremkach okrągłych)
wydajność: 1 blaszka 60 x 10 cm, ok 1200 g