Odważyć składniki na ciasto, rodzynki pozostawić do namiczenia. Miesienie (maszyna spiralna) 7 minut na wolnych obrotach. Po tym czasie należy dodać rodzynki i mieszać 2-3 minuty na szybkich obrotach.
Temperatura ciasta: 27-29°C.
Po wyrobieniu ciasto powinno leżakować ok 15 minut. W tym czasie przygotować foremki babki spryskując je środkiem antyadhezyjnym SPRINK.
Podzielić ciasto na kęsy po około 340 g (15 sztuk) i włożyć do foremek.
Wstawić do garowni, temperatura 32°C, wilgotność 70%, czas rozrostu około 40 minut.
Babki wstawić do pieca, temperatura wypieku 190°C góra i dół, czas wypieku około 30 minut.
Po wypieczeniu wystudzić i udekorować polewą lukrową i skórką pomarańczową lub innymi dodatkami według uznania.
wydajność: 15 form po ok 340 gramów (bez dekoracji)