Hit sprzedaży

Hit sprzedaży

Grupa ciasto
Składnik
KG
%
0.400
6.60
Mąka pszenna
2.000
32.80
Cukier
0.400
6.60
Margaryna
0.500
8.20
Drożdże
0.140
2.30
Rodzynki
0.500
8.20
Woda
1.200
19.70
Waga całkowita: 5.140
Grupa dekoracja
Składnik
KG
%
Polewa lukrowa (glazura)
0.800
13.10
Skórka pomarańczowa
0.160
2.60
Waga całkowita: 0.960

Odważyć składniki na ciasto, rodzynki pozostawić do namiczenia. Miesienie (maszyna spiralna) 7 minut na wolnych obrotach. Po tym czasie należy dodać rodzynki i mieszać 2-3 minuty na szybkich obrotach.
Temperatura ciasta: 27-29°C.

Po wyrobieniu ciasto powinno leżakować ok 15 minut. W tym czasie przygotować foremki babki spryskując je środkiem antyadhezyjnym SPRINK.
Podzielić ciasto na kęsy po około 340 g (15 sztuk) i włożyć do foremek.
Wstawić do garowni, temperatura 32°C, wilgotność 70%, czas rozrostu około 40 minut.
Babki wstawić do pieca, temperatura wypieku 190°C góra i dół, czas wypieku około 30 minut.

Po wypieczeniu wystudzić i udekorować polewą lukrową i skórką pomarańczową lub innymi dodatkami według uznania.

wydajność: 15 form po ok 340 gramów (bez dekoracji)

Tradycyjne ciasto w tradycyjnej formie.