Grupa Ciasto
Składnik
KG
1.000
Mąka pszenna T750
1.000
Woda
1.000
Drożdże
0.060
Waga całkowita: 3.060
Grupa Nadzienie jabłkowe
Składnik
KG
Nadzienie jabłkowe
2.000
Waga całkowita: 2.000
Grupa Dekoracja
Składnik
KG
Cukier
0.500
Cynamon
0.030
Waga całkowita: 0.530
  • odważyć składniki na ciasto,
  • miesienie (maszyna spiralna): 4 min na wolnych obrotach; 4 min na szybkich obrotach,
  • temperatura ciasta: 26°C,
  • leżakowanie w dzieży: 15 min,
  • rozwałkować ciasto na wałkownicy na grubość ok. 4 mm
  • wyciąć kwadraty o boku 80-90 mm
  • za pomocą rękawa wyszprycować nadzienie jabłkowe, po ok 40 g / sztukę
  • posmarować brzegi wodą, zamknąć w formę trójkąta
  • ciastka przed smażeniem przełożyć do garowni: czas 20 minut, temperatura 30°C, wilgotność 75%
  • rożki smażyć w głębokim oleju rozgrzanym do 170-180°C
  • czas smażenia: ok 3-4 minut na każdej stronie, do uzyskania pożądanego koloru
  • po odsączeniu obsypać lub obtoczyć w mieszance dekoracyjnej z cukru i cynamonu