Nasza historia
Historia Grupy Bakels obejmuje ponad 110 lat, które ukształtowały dzisiejszą globalną organizację.
Lata 00. XX wieku
W 1904 roku w Amsterdamie Hendrik Adrianus i Bernardus Johannes Bakels, znany jako Bakels Senior prowadzący handel poza centrum miasta, rejestrują firmę Bakels.
Lata 40. XX wieku
W 1943 roku w Göteborgu Bernard J Bakels JR powołał do życia firmę na trerenie Szwecji – Nord Bakels, która jako zakład produkcyjny wytwarzała surowce dla piekarni i cukierni.
Utworzono również placówki w Południowej Afryce, Irlandii i Wielkiej Brytanii.
Lata 50. XX wieku
Wprowadzenie na rynek niektórych z dzisiejszych ulubionych marek, takich jak Masterfat, Rollex, Balec, Bacom, Voltem i Lecitex. Wiele z nich ewoluowało pod względem technologicznym, aby dostosować się do potrzeb dzisiejszych rynków.
W latach 50. Bakels otwiera firmy w Nowej Zelandii, Zimbabwe i Australii.
Lata 60. XX wieku
W Szwajcarii założono EMU AG.
Rozpoczęto stosowania estrów kwasu diacetylowinowego, na początku w produktach marki Voltem.
Na początku lat 60. na rynek wprowadzono kremy angielskie, Bavarian Supreme oraz Instant Kramess.
Na rynek wprowadzono również Masę Cukrową Pettinice jako stabilizator dla miękkiego lukru. Później składnik ten stał się dostępny jako produkt gotowy do użycia.
Używany przez wielu piekarzy emulgator Ovalett został wprowadzony na rynek w połowie lat 60..
Lata 70. XX wieku.
W 1971 roku podczas IBA Bakels przedstawia swoje mieszanki cukiernicze, a 1972 roku do asortymentu zostaje włączona mieszanka Pettina Cheesecake.
W 1976 roku zostaje utworzony nowy oddział Bakels w Szanghaju w Chinach.
Na rynek zostaje wprowadzony produkt Tinglide stworzony specjalnie do natłuszczania blach i innego sprzętu.
Lata 80. XX wieku
Po śmieci Bernarda Bakelsa w 1986 roku do życia powołane zostaje EMU Foundation, zapewniając bezpieczeństwo finansowe grupy, co stanowi kluczowy krok i umacnia strategię długoterminowego wzrostu.
Bakels rozpoczyna działalność na wielu kontynentach, zakładając firmy w Singapurze, Malezji, na Fidżi i w Finlandii.
Na rynek zostają wprowadzone hurtowe opakowania płynnych składników – jest to innowacja w zakresie opakowań dla klientów.
Bakels dodaje do polepszaczy do pieczywa enzymy, wpływające korzystnie na objętość, trwałość i konsystencję wypieków.
Lata 90. XX wieku
Pracowita dekada dla firmy Bakels, która rozpoczęła działalność na różnych rynkach. W 1990 roku założona została spółka Bakels Oleje Jadalne specjalizująca się w mieszankach olejów i tłuszczach. Rozpoczęto również działalność w Polsce, Indiach i Rosji.
W 1998 roku na rynek wprowadzony zostaje produkt Lecitem w formie wtryskiwanej, zmniejszając problem pyłu w piekarniach rzemieślniczych.
W latach 90. enzymy są stosowane coraz częściej. Ich wprowadzenie w branży piekarniczej w Wielkiej Brytanii umożliwia stosowanie bardziej miękkich europejskich odmian pszenicy do wypiekania chleba.
Lata 00. XXI wieku
Bakels otwiera spółki w krajach Ameryki Łacińskiej: w Chile, Ekwadorze, Peru i Brazylii. Obecność w Indonezji, Tajlandii, na Filipinach, w Belgii i Afryce umożliwia klientom zdobycie produktów Bakels na całym świecie.
Masterfat oraz inne popularne emulgatory są dostępne w opakowaniu bag-in-box.
W 2004 roku Grupa Bakels obchodziła 100-letnią rocznicę działalności.
Lata 10. XXI wieku
Kolejne firmy Grupy Bakels rozpoczynają swoją działalność. Grupa nabywa firmy Aromatic i Nutribake, co umacnia pozycję Bakels kolejno na rynku technicznych produktów bazowych oraz pieczywa.
Nowy zakład produkcyjny w Dalian w Chinach odzwierciedla strategię Grupy Bakels „podążania za rozwojem”.
Siedziby EMU i Bakels Nutribake zostają przeniesione do Szwajcarii.