Informacje ogólne
Skoncentrowana mieszanka do wypieku pieczywa typu “Artisan”, nadaje chrupiącą skórkę, oraz otwarty miękisz.
ciemnym i suchym miejscu (<25 °C)
300 dni
sypki
gluten, pszenica, jęczmień, żyto
- Odważyć składniki na ciasto,
- miesienie (maszyna spiralna): 6 min na wolnych obrotach; 7 min na szybkich obrotach,
- temperatura ciasta: 24 - 26 °C,
- receptura 1: leżakowanie 35 - 45 min.
- receptura 2: leżakowanie w 10-15 min.
- podzielić ciasto na kęsy
- wstawić do garowni: temp. ok 30°C, wilgotność 70%, czas ok. 45min,
- wstawić do pieca i zaparować przez ok. 10s,
- temp. startowa pieca 240°C,
- temp. wypieku 240°C,
- piec przez 10 minuty następnie otworzyć zasuwę umożliwiającą ucieczkę pary i piec przez kolejne 5 minut
ziarna zastosować według uznania (dynia, siemię lniane, soja, słonecznik, płatki pszenne, jęczmienne, orkiszowe lub inne)
mąka PSZENNA, GLUTEN PSZENNY, słonecznik nasiona łuskane, słodowane płatki PSZENNE, siemię lniane, sól, zakwas piekarski PSZENNY suszony, słód ŻYTNI, mąka JĘCZMIENNA słodowana, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy E300, enzymy
- Odważyć składniki na ciasto,
- miesienie (maszyna spiralna): 6 min na wolnych obrotach; 7 min na szybkich obrotach,
- temperatura ciasta: 24 - 26 °C,
- receptura 1: leżakowanie 35 - 45 min.
- receptura 2: leżakowanie w 10-15 min.
- podzielić ciasto na kęsy
- wstawić do garowni: temp. ok 30°C, wilgotność 70%, czas ok. 45min,
- wstawić do pieca i zaparować przez ok. 10s,
- temp. startowa pieca 240°C,
- temp. wypieku 240°C,
- piec przez 10 minuty następnie otworzyć zasuwę umożliwiającą ucieczkę pary i piec przez kolejne 5 minut
ziarna zastosować według uznania (dynia, siemię lniane, soja, słonecznik, płatki pszenne, jęczmienne, orkiszowe lub inne)
mąka PSZENNA, GLUTEN PSZENNY, słonecznik nasiona łuskane, słodowane płatki PSZENNE, siemię lniane, sól, zakwas piekarski PSZENNY suszony, słód ŻYTNI, mąka JĘCZMIENNA słodowana, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy E300, enzymy