Zapraszamy na nasze stoisko na targach Expo Sweet 2025. Kliknij po więcej informacji.

Nowość

Nowość

Grupa Ciasto
Składnik
KG
0.175
Mąka pszenna
1.000
Cukier
0.150
Margaryna
0.150
Woda
0.510
Drożdże
0.070
Waga całkowita: 2.055
Grupa Nadzenie
Składnik
KG
Redmons Cynamonowy CL
0.150
Waga całkowita: 0.150
Grupa Glazura
Składnik
KG
0.050
Woda
0.500
Waga całkowita: 0.550

Odważyć składniki na ciasto, połączyć do miesienia.
Miesienie 6 minut wolne obroty i 6 minut szybkie
po uzyskaniu jednolitej i wyrobionej masy leżakowanie: 10 minut, ciasto powinno mieć temperaturę 26-28°C
W czasie leżakowania ciasta przygotować formy ring lub prostokątne, wyłożyć papierem do pieczenia i spryskać środkiem antyadhezyjnym SPRINK.
Po leżakowaniu ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm
Płaty ciasta posmarować pastą cynamonową Cynamon Redmons CL; cienką warstwą do 1,5 mm
Ciasto zawinąć w rulon, przecinać w plastry ok 4 cm grubości, układając w okrągłej formie lub na tacy uzyskując porcje o masie ok 360 gram.
Odstawić do fermentacji, czas rozrostu 40 minut

W czasie rozrostu przygotować roztwór glazury EGGIN 200L rozpuszczając 50g proszku w 0,5 litra ciepłej wody. Po rozroście spryskać lub posmarować surowe ciasto glazurą.

Wypiekanie: 220°C góra ; 190°C dół  przez ok 25 minut, bez zaparowania pieca.
Po wypieku dekorować według uznania.

Dekoracja według uznania: orzechy, płatki migdałowe, glazury lub masy karmelowe. Dla podkreślenia charakteru świąt można użyć gotowych dekoracji cukierniczych.