Nowość

Nowość

Grupa Ciasto
Składnik
KG
0.175
Mąka pszenna
1.000
Cukier
0.150
Margaryna
0.150
Woda
0.510
Drożdże
0.070
Waga całkowita: 2.055
Grupa Nadzenie
Składnik
KG
Redmons Cynamonowy CL
0.150
Waga całkowita: 0.150
Grupa Glazura
Składnik
KG
0.050
Woda
0.500
Waga całkowita: 0.550

Odważyć składniki na ciasto, połączyć do miesienia.
Miesienie 6 minut wolne obroty i 6 minut szybkie
po uzyskaniu jednolitej i wyrobionej masy leżakowanie: 10 minut, ciasto powinno mieć temperaturę 26-28°C
W czasie leżakowania ciasta przygotować formy ring lub prostokątne, wyłożyć papierem do pieczenia i spryskać środkiem antyadhezyjnym SPRINK.
Po leżakowaniu ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm
Płaty ciasta posmarować pastą cynamonową Cynamon Redmons CL; cienką warstwą do 1,5 mm
Ciasto zawinąć w rulon, przecinać w plastry ok 4 cm grubości, układając w okrągłej formie lub na tacy uzyskując porcje o masie ok 360 gram.
Odstawić do fermentacji, czas rozrostu 40 minut

W czasie rozrostu przygotować roztwór glazury EGGIN 200L rozpuszczając 50g proszku w 0,5 litra ciepłej wody. Po rozroście spryskać lub posmarować surowe ciasto glazurą.

Wypiekanie: 220°C góra ; 190°C dół  przez ok 25 minut, bez zaparowania pieca.
Po wypieku dekorować według uznania.

Dekoracja według uznania: orzechy, płatki migdałowe, glazury lub masy karmelowe. Dla podkreślenia charakteru świąt można użyć gotowych dekoracji cukierniczych.